Bazilika

Az egri főszékesegyház vagy egri bazilika Eger városának 1831–1836 között, Hild József tervei alapján klasszicista stílusban épült római katolikus  székesegyháza az egri érsekség főtemploma, Magyarország második legnagyobb temploma. Egerben a Pyrker téren áll, dél felől a Törvényház utca, kelet felől az Eszterházy tér határolja. 55 méter magas tornyaival.

Miserend
vasárnap: 7:00, 8:30 (diákmise), 10:00 (káptalani mise), 11:30, 18:30
hétköznap és szombaton: 7:00, 8:00, 18:30

 http://www.eger-bazilika.plebania.hu/miserend.html

Minorita templom

Az egri minorita templom vagy Szent Antal-templom a város főterének, a Dobó István térnek meghatározó barokk épülete. A templom építését az 1771-es évszám jelzi a homlokzaton, de a templombelső folyamatosan készült el 1792-ig.  Keleti oldalán az 1773–75 között épített, egykori minorita rendház áll, nyugati oldalán pedig a Városháza Az egykori rendházban jelenleg a Szent Hedvig Középiskolai Leánykollégium működik.

Nyitva tartás:

hétköznap: 9.30-17.00, vasárnap 9.30-16.30

Miserend: 
hétköznap és szombaton: 17:00 vasárnap: 16:30

Lengyel nyelvű szentmise: július és augusztus hónapban: vasárnap 9:30

 

 

                                                                                         

 

 

 

 

 

 

Gárdonyi Géza Emlékház

Gárdonyi 1897-ben vásárolta meg ezt a házat végleges letelepedési szándékkal Egerben, a Sánc-negyed Hóhérdomján. Mielőtt beköltözött volna a házba, kedvére átalakíttatta. Megemeltette a falakat, nagyobb ablakokat csináltatott, új cserepeket rakatott fel, megoldotta a belső természetes világítást. Vele költözött Egerbe édesanyja és két fia, akiknek a szomszédban vásárolt házat. Ebben a házban születtek legértékesebb művei: Egri csillagok, a Láthatatlan ember, Az én falum, A bor, az Isten rabjai, Fehér Anna, az Ábel és Eszter...itt írta a Fűzfalevél-nyárfalevél c. verseskötetét.

 

Gárdonyi Géza háza a  vár hátsó bejáratától 2 percre található. Nyitvatartás: www.egrivar.hu  kiállítások menüpontban.

 

 

Rác templom

A szerbek a török hódoltság idején, a 17. században kezdtek letelepedni nagyobb számban Egerben. Eleinte az Ágoston-rendiek ugyanezen a helyen álló középkori templomát használták. Tovább növekedett az egri szerbek száma a török uralom megszűnése után, amikor 1690-ben Arszenije Csarnojevics  ipeki pátriárka 35 ezer szerb családot vezetett Magyarországra. A főleg borkereskedéssel foglalkozó tehetős szerbek sokáig kérvényezték, hogy omladozó templomuk helyére újat építhessenek. Ezt végül II. József engedélyezte számukra. A templom 1785-1799 között épült fel, Povolni János tervei alapján, copf stílusban.Idővel a helyi görög és szerb lakosság beolvadt a magyarságba, illetve egy részük elvándorolt, kihalt. A templomot jelenleg a Görögkeleti Szerb Egyház működteti múzeumként.

Elérhetőség: 3300Eger Vitkovics u.30.Tel.: 06-20-470-23-76                                                                                            Nyitvatartás: március – október 10-17 óra között, november – február 9-16 óra között

 

Minaret

A minaret a hajdani Kethuda dzsámihoz tartozott. 40 méter magas, 1596 körül épült, csúcsa 1896-ból való. Az erkélyre 97 csigalépcső vezet fel, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. A hódoltság után 400 ökörrel akarták ledönteni. A mináré a XVII. századi török építészet ma is álló legészakibb emléke. A müezzin – a minaret teraszáról - naponta ötször hívta imára az igazhitűeket.

Napjainkban látogatható, nyitvatartásáról a minareteger.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

 

 

TOP